AANDACHT
Bij alles wat je doet, is aandacht nodig. Aandacht vraagt behoorlijk wat van je hersenen en de hoeveelheid aandacht die je kunt opbrengen is beperkt, ook voor gezonde mensen. Als je niet-aangeboren hersenletsel (NAH) hebt, kun je aandachtsproblemen hebben. Dit heeft invloed op studeren, werken, relaties en soms op zelfstandig wonen.
Er zijn verschillende vormen van aandacht. Bij NAH kun je last hebben van al deze vormen.
gerichte aandacht: je kunt je ergens op focussen door onbelangrijke informatie weg te filteren. Bijvoorbeeld boodschappen doen zonder de achtergrondmuziek in de supermarkt te horen.
volgehouden aandacht: je kunt je voor een langere tijd ergens op te richten. Bijvoorbeeld een lang krantenartikel lezen.
wisselende aandacht: je verschuift je aandacht van de ene bezigheid naar een volgende bezigheid. Bijvoorbeeld je telefoon aannemen terwijl je naar een serie op Netflix kijkt.
verdeelde aandacht: je richt je aandacht op meerdere dingen tegelijk. Bijvoorbeeld autorijden en tegelijk naar het nieuws op de radio luisteren.
'Met vrienden naar de kroeg is soms niet te doen. Alle geluiden komen tegelijk binnen: de muziek, gesprekken van anderen. Ik ga dan maar eerder naar huis.'
Wat merk je ervan?
Omdat je je aandacht bij bijna alles nodigt hebt, kun je ook andere klachten krijgen. Als je aandacht er niet bij hebt, kun je bijvoorbeeld dingen minder goed onthouden. Problemen die je kunt hebben:
- snel afgeleid zijn
- te veel indrukken ervaren
- snel overprikkeld zijn
- hoofdpijn
- je slecht kunnen concentreren
- moeite hebben met onthouden
- moeite hebben meer dingen tegelijk te doen
- moeite hebben het overzicht te houden
- dingen minder snel opnemen en begrijpen
- sneller moe zijn, niet merken dat je moe bent en daardoor over je grenzen gaan
- je emoties minder goed in bedwang kunnen houden, waardoor er sneller conflicten kunnen ontstaan
'Als ik moe ben of een drukke dag achter de rug heb, heb ik meer moeite mijn aandacht ergens bij te houden dan als ik een rustige dag heb gehad.'