VOX - leven na kinderkanker

vrouw op bank lezend met daarachter groep mensen in kringgesprek
Soms voel ik me onbegrepen

RELATIES

Kanker treft niet alleen jou, maar ook de mensen in je naaste omgeving. En als je genezen bent, werkt het verleden nog door in je gezin, je omgeving en nieuwe relaties die je aangaat. Wat vertel je aan nieuwe vrienden, kennissen of collega's? En wat aan een eventuele partner? Of aan je kinderen?

Ouders, broers en zussen

Door alles wat je samen hebt meegemaakt, heb je als gezin waarschijnlijk een bijzondere band. Je hoeft thuis niets uit te leggen. Het kan ook zijn dat er bij jou thuis nooit over je ziekte is gesproken. Zeker voor de jaren ’80 raadden artsen ouders aan hun kind(eren) zo min mogelijk te vertellen. Het is niet gek als ook daarna het woord kanker nooit is gevallen omdat het te beladen was en dat het moeilijk is over late gevolgen te praten. Dit kun je je ouders niet kwalijk nemen. Ze wilden je misschien beschermen.

De band met je ouders kan zo hecht zijn dat de stap om op jezelf te gaan wonen groot is. Als zij (over)bezorgd zijn of als je door een beperkingen afhankelijk van hen bent, is het extra moeilijk om je los te maken. Misschien krijg je nog steeds meer aandacht dan je broers en zussen en hebben zij daar moeite mee. Het is fijn als jullie het daar met elkaar over kunnen hebben zodat je elkaar beter begrijpt.

Vrienden

Vrienden van vroeger zijn een beetje als je gezin: zij lopen al lang met je mee en betekenen veel voor je. Het kan ook zijn dat je moeilijk vrienden maakt omdat je je anders voelt. Dan heb je misschien iets aan VOX.

'Mensen die mij als ziek kind hebben meegemaakt, zeggen altijd dat ik zo bijzonder ben. Ik wil me niet bijzonder of anders voelen, maar gewoon net als iedereen.'

In de loop van je leven komen er meestal nieuwe vrienden en kennissen bij. Of je hun vertelt dat je als kind kanker hebt gehad, is heel persoonlijk. De een doet het niet, de andere juist wel omdat het deel is van wij hij is. Meestal hoef je er geen speciaal moment voor te kiezen en komt het terloops ter sprake. Wat je ook kiest, doe wat bij jouw past.

Kom je iemand tegen op wie je verliefd wordt, dan komt vroeger of later je verleden ter sprake. Dat hoeft niet meteen bij de eerste date. Dat geldt ook voor praten over het krijgen van kinderen.

Partner

Dat je ziek bent geweest, hoeft geen belemmering te zijn voor het vinden van een partner. Je partner heeft te maken met wie jij nu bent. Hij heeft je ziekte niet meegemaakt dus neem de tijd om dit, en zorgen die nu bij je leven, te delen. Geliefden laten alles van zichzelf zien, ook zichtbare en onzichtbare littekens. Toon wederzijds begrip en belangstelling, luister en stel vragen. En alles hoeft niet in één keer.

Kinderen

Je kinderen kunnen op een gegeven moment vragen gaan stellen. Bijvoorbeeld over je litteken of waarom je naar de LATER-poli moet. Wees eerlijk en duidelijk. Als je er zelf gene probleem van maakt, doen je kinderen dat ook niet.

Nu je zelf kinderen hebt, besef je pas echt hoeveel zorgen je ouders zich gemaakt hebben. Je kan ook zelf heel bezorgd worden als je kind even oud is als jij bij diagnose. Dan kan ook alles ineens weer naar boven komen. Dat is niet gek, maar mocht je er met anderen over willen praten, dan kun je altijd terecht bij VOX via vox@kinderkankernederland.nl.

NIEUWS

Jaap den Hartogh naar het Prinses Máxima Centrum

08 september 2022 – ...

VOX-BIJEENKOMST 'WERKGELUK'

18 mei 2022 – Tijdens het symposium van de Vereniging Kinderkanker Nederland op 11 juni organiseert VOX weer een parallelbijeenkomst in het Prinses Máxima Ce...

VOX-BIJEENKOMST 'LEREN LEVEN NA KINDEKANKER'

19 november 2021 – ...

COLUMNS

Lysette schrijft - Vrienden

12 april 2022 – “Ik denk dat we beter een punt achter onze vriendschap kunnen zetten, het gaat niet meer werken. Er is te veel negativiteit in jouw leven. Er is...

PAS JE OP?

18 augustus 2020 – Pas je op? Doe je rustig aan? Let goed op jezelf!! Zo klinken ze; de goedbedoelde adviezen van mensen om je heen. Soms hoor je ze niet eens meer, zijn...