LATE GEVOLGEN
Steeds meer kinderen met kanker genezen dankzij betere behandeling en zorg. Er is echter ook een keerzijde aan dit succes: de ziekte en behandeling kunnen namelijk gevolgen hebben die soms pas na jaren aan het licht komen. Gelukkig krijgt niet iedereen hiermee te maken.
Sommige gevolgen zie je meteen, zoals slechtziendheid of een amputatie. Andere treden pas later op of zijn niet zichtbaar. Niet iedereen krijgt te maken met late gevolgen. Veel mensen die als kind kanker hebben gehad zijn net zo gezond als leeftijdgenoten of vinden hun kwaliteit van leven, ondanks late gevolgen, goed.
Kans op late gevolgen
Kinderkanker wordt behandeld met chemotherapie, radiotherapie (bestraling) en/of chirurgie (operatie). Deze behandelingen kunnen op de lange duur blijvende schade geven. Of je hiermee te maken krijgt, hangt af van:
- de soort kanker die je hebt gehad
- de leeftijd waarop je een bepaalde behandeling kreeg
- of je een operatie hebt ondergaan en zo ja, welke
- of je bestraald bent en zo ja, met welke dosis en op welk deel van je lichaam
- of je chemotherapie hebt gehad en zo ja, welke en hoeveel
- of je een combinatie hebt gehad van chemotherapie en radiotherapie
Ook zijn er individuele verschillen. Wat bij de één problemen geeft, kan bij de ander geen schade geven.
Wees er op tijd bij
Het is belangrijk problemen op tijd te herkennen, of ze nu lichamelijk, psychosociaal, maatschappelijk of cognitief (aandacht en geheugen) zijn. Hoe eerder je ze herkent, hoe beter. Verdiep je er dus in en ga naar de LATER poli als je een oproep krijgt. Je kunt ook zelf iets doen door zo gezond mogelijk te leven.