VOX - leven na kinderkanker

forens op perron kijkend naar langsrijdende trein
Ik zoek mijn eigen weg

WERK

Werk is voor veel mensen belangrijk. Je voelt je nuttig omdat je iets bijdraagt aan de maatschappij. Maar een baan vinden of behouden is niet voor iedereen die als kind kanker heeft gehad vanzelfsprekend. Met de volgende tips kom je misschien een stukje verder.

Solliciteren

Solliciteer naar een baan die bij jou en je mogelijkheden past. Wees dus realistisch over wat voor werk jij aankunt. Let niet alleen op het salaris, maar laat het soort werk, de arbeidsomstandigheden en de secundaire voorwaarden de doorslag geven. In je sollicitatiebrief hoef je niet te melden dat je kanker hebt gehad.

Tijdens het sollicitatiegesprek mag een werkgever niet vragen naar je gezondheid. Maar je kunt beter dingen die relevant zijn voor de functie niet verzwijgen. Je verleden kan zijdelings ter sprake komen, bijvoorbeeld als de werkgever vraagt waarom je lang over school hebt gedaan. Je hoeft hier geen antwoord op te geven, maar het kan soms beter zijn dit wel te doen. Kanker op je CV kan soms een meerwaarde hebben voor een bepaalde baan.

Wat als je geen werk kunt vinden?

Lukt het je niet om een passende baan te vinden, dan kun je hulp krijgen van verschillende organisaties en instanties. Je vindt ze in onze wegwijzer.

Werken

Ook als je al (lange tijd) een baan hebt, kun je - soms totaal onverwacht – aanlopen tegen belemmeringen. Vermoeidheid, concentratieproblemen of lichamelijke beperkingen kunnen maken dat je je werk niet meer goed kan uitoefenen. Loop er niet mee door maar bespreek het met je werkgever en collega’s. Probeer samen een oplossing te vinden, bijvoorbeeld door aanpassingen van je werkplek, werktijden of werkzaamheden. Meestal kom je er samen uit. Lukt het niet, dan kun je altijd terecht bij de bedrijfsarts.

Wat als je niet meer kunt werken?

Sommige mensen zijn na verloop van tijd niet meer in staat te werken en worden afgekeurd. Probeer dan binnen je mogelijkheden een zinvolle invulling te vinden. Denk aan een hobby, een vereniging waarbij je mensen ontmoet of aan vrijwilligerswerk. Dat laatste geeft vaak veel voldoening en je kunt zelf bepalen hoeveel uur je werkt.

'Ik vond het niks om thuis te zitten en ben vrijwilligerswerk gaan doen om me toch nuttig te maken in de samenleving.'

NIEUWS

VOX Regiobijeenkomst in Zwolle

15 augustus 2018 – 29 september is er in Intermezzo in Zwolle een VOX Regiobijeenkomst over werk na kinderkanker....

KiKaRow 2019, doe jij mee?

27 juli 2018 – De route van de KiKaRow die voorjaar/zomer 2019 is bekend. Heb jij al overwogen om mee te doen?...

VOX borrel in Amsterdam

17 juli 2018 – Er komt weer een VOX borrel aan! Op 1 september is er een borrel bij het Westergas Terras in Amsterdam. De borrel duurt van 14:00u tot ongeveer 17:00u...

COLUMNS

VOX BIJ DE PANCARE MEETING IN PARIJS (1)

10 november 2018 – Eind oktober was er weer een PanCare Meeting, dit keer in Parijs. Namens VOX zijn we hier altijd bij aanwezig; om jullie stem te vertegenwoordigen en ...

MENSEN MET EEN VERHAAL

04 september 2018 – De strijd tegen kanker, vechten tegen kanker. Vaak worden er militaire metaforen gebruikt in verband met kanker. Wordt het niet eens tijd hiermee te s...