VOX - leven na kinderkanker

forens op perron kijkend naar langsrijdende trein
Ik zoek mijn eigen weg

WERK

Werk is voor veel mensen belangrijk. Je voelt je nuttig omdat je iets bijdraagt aan de maatschappij. Maar een baan vinden of behouden is niet voor iedereen die als kind kanker heeft gehad vanzelfsprekend. Met de volgende tips kom je misschien een stukje verder.

Solliciteren

Solliciteer naar een baan die bij jou en je mogelijkheden past. Wees dus realistisch over wat voor werk jij aankunt. Let niet alleen op het salaris, maar laat het soort werk, de arbeidsomstandigheden en de secundaire voorwaarden de doorslag geven. In je sollicitatiebrief hoef je niet te melden dat je kanker hebt gehad.

Tijdens het sollicitatiegesprek mag een werkgever niet vragen naar je gezondheid. Maar je kunt beter dingen die relevant zijn voor de functie niet verzwijgen. Je verleden kan zijdelings ter sprake komen, bijvoorbeeld als de werkgever vraagt waarom je lang over school hebt gedaan. Je hoeft hier geen antwoord op te geven, maar het kan soms beter zijn dit wel te doen. Kanker op je CV kan soms een meerwaarde hebben voor een bepaalde baan.

Wat als je geen werk kunt vinden?

Lukt het je niet om een passende baan te vinden, dan kun je hulp krijgen van verschillende organisaties en instanties, bijvoorbeeld van Emma@Work. Je vindt ze in onze wegwijzer.

Werken

Ook als je al (lange tijd) een baan hebt, kun je - soms totaal onverwacht – aanlopen tegen belemmeringen. Vermoeidheid, concentratieproblemen of lichamelijke beperkingen kunnen maken dat je je werk niet meer goed kan uitoefenen. Loop er niet mee door maar bespreek het met je werkgever en collega’s. Probeer samen een oplossing te vinden, bijvoorbeeld door aanpassingen van je werkplek, werktijden of werkzaamheden. Meestal kom je er samen uit. Lukt het niet, dan kun je altijd terecht bij de bedrijfsarts.

Wat als je niet meer kunt werken?

Sommige mensen zijn na verloop van tijd niet meer in staat te werken en worden afgekeurd. Probeer dan binnen je mogelijkheden een zinvolle invulling te vinden. Denk aan een hobby, een vereniging waarbij je mensen ontmoet of aan vrijwilligerswerk. Dat laatste geeft vaak veel voldoening en je kunt zelf bepalen hoeveel uur je werkt.

'Ik vond het niks om thuis te zitten en ben vrijwilligerswerk gaan doen om me toch nuttig te maken in de samenleving.'

NIEUWS

UPDATE CORONAVIRUS

25 maart 2020 – Maak je je zorgen over het coronavirus? In samenwerking met de LATER-poli van het Prinses Máxima Centrum geven we antwoord op twee veelgestelde...

VOX BIJEENKOMST UITGESTELD

16 maart 2020 – In verband met het coronavirus zijn wij genoodzaakt ons voorjaarssymposium dat gepland stond op zaterdag 4 april, uit te stellen naar zaterdag 7 novem...

WOON FC UTRECHT - SPARTA BIJ OP 8 MAART

10 februari 2020 – Kom daar deze Eredivisiewedstrijd in de Domstad!...

COLUMNS

VAN KNUFFEL TOT PUPPY

03 september 2019 – Dan ben je 17 (bijna 18), zit je in je eindexamenjaar van havo 5 en krijg je te horen dat je lymfeklierkanker hebt. ...

MENTAAL VECHTEN TEGEN KANKER

10 april 2019 – Ik word verdrietig van de berichten die voorbij komen op social media zoals 'laten we stoppen kanker als gevecht te zien' en 'je kan niet ...