PSYCHOSOCIAAL
Mensen die als kind kanker hebben gehad, hebben gemiddeld dezelfde levenskwaliteit van leven als anderen. Velen zeggen zelfs dat zij er sterker uit zijn gekomen. Dat betekent niet dat iedereen probleemloos door het leven gaat. Je ziekte kan invloed hebben op je verdere leven en soms leiden tot psychosociale gevolgen. We leggen op deze pagina’s uit wat je kunt tegen komen en hoe je ermee om kunt gaan.
Psychosociale gevolgen
Psychologische gevolgen hebben te maken met gevoelens en gedachten. Je kunt bijvoorbeeld te maken hebben met:
- symptomen van depressie (zoals verdriet, eenzaam zijn, het moeilijk in slaap vallen en / of 's ochtends moeilijk uit bed te komen)
- kankergerelateerde angsten (zoals angst voor terugkeer van de ziekte, angst voor een tweede kanker of andere ernstige ziekten, angst voor bepaalde situaties)
- chronisch vermoeidheidssyndroom (de hele tijd uitgeput en moe zijn, gemakkelijk uitgeput raken en zelfs lang slapen helpt niet)
- neuropsychologische problemen (zoals problemen om zich over een langere periode te concentreren, problemen met het onthouden van dingen, problemen met plannen)
- een negatief beeld over je lichaam
Sociale gevolgen hebben te maken met je omgeving. Je contacten met familie, vrienden, klasgenoten of collega’s kunnen veranderen, het kan moeilijk zijn los te komen van je ouders en op eigen benen te gaan staan.
Meestal beïnvloeden psychische en sociale gevolgen elkaar.
Psychosociale gevolgen kunnen gelukkig ook positief zijn, de hele situatie kan je kracht geven, omdat je de hoogte- en dieptepunten van het leven kent, wat je weer nieuwe perspectieven biedt. Je hebt levenservaring!
Kans op psychosociale gevolgen
De behandeling die je hebt gehad kan van invloed zijn op je psychosociaal functioneren.
- bestraling op het hoofd kan leiden tot blijvende concentratie- en aandachtsproblemen en daarmee gevolgen hebben voor opleiding, werk en omgang met anderen
- bestraling op een lichaamsdeel kan leiden tot achterblijven in groei van dat lichaamsdeel en daarmee het zelfvertrouwen negatief beïnvloeden
- ook een operatie met blijvende zichtbare gevolgen (amputatie, litteken, moeilijk bewegen) kan nadelige gevolgen hebben voor het zelfvertrouwen en soms zelfs tot het moeilijk vinden van een baan
- een langdurige behandeling met veelvuldige ziekenhuisopnamen met schoolverzuim heeft invloed op de psychosociale ontwikkeling
Praat erover
Het helpt om met iemand te praten als je ergens mee zit. Zoek iemand die jij vertrouwt: een vriend, je ouders, je partner. Kom je er niet uit, ga dan naar je huisarts of je LATER-arts. Zij kunnen je verwijzen naar een psycholoog of andere hulverlener. Natuurlijk is ook VOX er voor jou. Praten met mensen die in eenzelfde situatie zitten kan opluchten en verder helpen.