TWEEDE SOORT KANKER
Mensen als die als kind behandeld zijn voor kanker, hebben – in vergelijking met mensen die geen kinderkanker hebben gehad - een iets verhoogde kans een tweede soort kanker te krijgen. Dit kan komen door de behandeling of een erfelijke aanleg.
Hoe komt het?
Het is nog niet duidelijk waardoor een tweede soort kanker precies ontstaat. Wel is bekend dat etoposide (een vorm van chemotherapie) een iets verhoogde kans geeft. Na radiotherapie is er een licht verhoogde kans op een tweede soort kanker in het bestralingsgebied: borstkanker (vooral bij meisjes) na bestraling op de borst, schildklierkanker na bestraling van de schildklier en een hersentumor na bestraling van de hersenen. Het is nog onduidelijk welke rol erfelijke aanleg speelt. Vermoedelijk is het een combinatie van aanleg en behandeling die leidt tot een tweede soort kanker.
Een licht verhoogde kans is nog altijd een erg kleine kans. Toch is belangrijk je te laten controleren.
Hoe word je gecontroleerd?
Op de LATER-poli krijg je de noodzakelijke controles. Vraag je LATER-arts welke dat voor jou zijn of kijk in de landelijke richtlijn.
Wat kun je zelf doen?
Het is extra belangrijk bewust en gezond te leven. Rook niet, beweeg, eet gezond en gevarieerd, voorkom overgewicht, drink niet te veel alcohol en zorg dat je niet verbrandt in de zon Houd je eigen lichaam in de gaten en ga naar je huisarts als veranderingen opmerkt.