VOX - leven na kinderkanker

groep
Laat je stem horen

VOX BIJ DE PANCARE MEETING IN PARIJS (3)

Psychische klachten bij survivors

Naast lichamelijke klachten, kampen survivors soms ook met psychische klachten. In de LATER-zorg is daar ook steeds meer aandacht voor bleek op de PanCare Meeting in Parijs.

Survivors die als kind kanker hebben gehad, hebben relatief gezien vaker last van vermoeidheid. Vermoeidheid heeft niet alleen lichamelijk impact, maar ook psychosociaal. Er is bekend dat het soort kanker, het type behandeling en de duur een rol kunnen spelen in het ontwikkelen van  vermoeidheidsklachten. Vermoeidheid en psychosociale gevolgen kunnen zowel kort na de behandeling als jaren later ontstaan. Onderzoekers zien dat survivors die behandeld zijn voor een hersentumor hier het meest mee te maken hebben. Daarnaast zijn ook mensen die een beenmerg- of stamceltransplantatie hebben gehad in verband met leukemie, survivors met een tweede vorm van kanker en survivors die al één of meerdere late gevolgen ervaren ‘at risk’. Dat houdt in dat zij een grotere kans hebben vermoeidheidsklachten te krijgen.

Psychosociale screening en counseling draagt bij aan het voorkomen en verminderen van de mate waarin survivors psychische klachten ervaren.  Dit geldt ook voor vermoeidheid en verbetering van kwaliteit van leven. Allerlei E-health toepassingen, zoals E-consulten via webcams (wat al toegepast wordt op de LATER-poli in Nijmegen), online tools, cursussen en informatie, kunnen hier positief aan bij dragen.

Volwassen survivors hebben relatief vaak last van psychosociale gevolgen zoals depressie en vermoeidheid. Uit Nederlands onderzoek blijkt nu ook dat er meer behoefte is aan psychosociale zorg. Een eerste effectief bewezen methode hierin is de erkenning van psychosociale klachten in de LATER-poli’s, zodat er tijdig ingespeeld kan worden op de individuele behoefte van de survivor.

Op de LATER-poli’s van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht en het Radboudumc in Nijmegen is dit al goed geïntegreerd. Heb je vragen of behoefte aan hulp? Geef dit dan dus aan bij je LATER-arts of via de screenings vragenlijsten bij een bezoek aan de LATER-poli!

 

11 januari 2019

Meer columns 

NIEUWS

Jaap den Hartogh naar het Prinses Máxima Centrum

08 september 2022 – ...

VOX-BIJEENKOMST 'WERKGELUK'

18 mei 2022 – Tijdens het symposium van de Vereniging Kinderkanker Nederland op 11 juni organiseert VOX weer een parallelbijeenkomst in het Prinses Máxima Ce...

VOX-BIJEENKOMST 'LEREN LEVEN NA KINDEKANKER'

19 november 2021 – ...

COLUMNS

Lysette schrijft - Vrienden

12 april 2022 – “Ik denk dat we beter een punt achter onze vriendschap kunnen zetten, het gaat niet meer werken. Er is te veel negativiteit in jouw leven. Er is...

PAS JE OP?

18 augustus 2020 – Pas je op? Doe je rustig aan? Let goed op jezelf!! Zo klinken ze; de goedbedoelde adviezen van mensen om je heen. Soms hoor je ze niet eens meer, zijn...