VOX - leven na kinderkanker

donkere silhouet van drie mensen tegen blauwe lucht
Laat je stem horen

MENSEN MET EEN VERHAAL

De strijd tegen kanker, vechten tegen kanker. Vaak worden er militaire metaforen gebruikt in verband met kanker. Wordt het niet eens tijd hiermee te stoppen?

Pas was ik in het Prinses Máxima Centrum. Bij de ingang van het researchgebouw staat een beeld van een kreeft, met daarop iemand die de teugels in handen heeft. De persoon heeft zichtbaar moeite om de kreeft te sturen. Een treffend beeld. De kreeft is sterk en heeft een eigen wil, hij laat zich niet zomaar beteugelen. Om de kreeft, de kanker, eronder te krijgen wordt veel inzet gevraagd van artsen, verpleegkundigen, onderzoekers en nog veel meer betrokkenen.  Gelukkig lukt dit steeds beter.

In Nederland zijn er op dit moment zo’n 12.000 mensen die als kind kanker hebben gehad. In de medische literatuur worden zij omschreven als ‘childhood cancer survivors’.

Niet iedereen is even gecharmeerd van deze term. Voor veel mensen heeft deze de bijklank dat iemand die niet geneest niet hard genoeg gevochten zou hebben. Anderen dragen de term juist met trots. En dat mag  ook.

Met VOX kiezen we ervoor alle termen door elkaar te gebruiken: mensen die als kind kanker hebben gehad (een hele mond vol), overlevers, survivors…... We doen dit omdat één woord al gauw een stigma wordt, en dat is het laatste wat we willen.

Ik zou ervoor willen pleiten te stoppen met het gebruik van termen als (over)winnen en verliezen. Kanker is geen oorlog of wedstrijd. Het overkomt je. Met de inzet van velen wordt geprobeerd de kanker te genezen. Als dat lukt, kun je een survivor genoemd worden. Maar vergeet niet dat je gewoon eerst en vooral jezelf bent. Een mens met een verhaal.

Jaap den Hartogh

04 september 2018

Meer columns

NIEUWS

VOX Regiobijeenkomst in Zwolle

15 augustus 2018 – 29 september is er in Intermezzo in Zwolle een VOX Regiobijeenkomst over werk na kinderkanker....

KiKaRow 2019, doe jij mee?

27 juli 2018 – De route van de KiKaRow die voorjaar/zomer 2019 is bekend. Heb jij al overwogen om mee te doen?...

VOX borrel in Amsterdam

17 juli 2018 – Er komt weer een VOX borrel aan! Op 1 september is er een borrel bij het Westergas Terras in Amsterdam. De borrel duurt van 14:00u tot ongeveer 17:00u...

COLUMNS

VOX BIJ DE PANCARE MEETING IN PARIJS (1)

10 november 2018 – Eind oktober was er weer een PanCare Meeting, dit keer in Parijs. Namens VOX zijn we hier altijd bij aanwezig; om jullie stem te vertegenwoordigen en ...

MENSEN MET EEN VERHAAL

04 september 2018 – De strijd tegen kanker, vechten tegen kanker. Vaak worden er militaire metaforen gebruikt in verband met kanker. Wordt het niet eens tijd hiermee te s...