VOX - leven na kinderkanker

donkere silhouet van drie mensen tegen blauwe lucht
Laat je stem horen

MENSEN MET EEN VERHAAL

De strijd tegen kanker, vechten tegen kanker. Vaak worden er militaire metaforen gebruikt in verband met kanker. Wordt het niet eens tijd hiermee te stoppen?

Pas was ik in het Prinses Máxima Centrum. Bij de ingang van het researchgebouw staat een beeld van een kreeft, met daarop iemand die de teugels in handen heeft. De persoon heeft zichtbaar moeite om de kreeft te sturen. Een treffend beeld. De kreeft is sterk en heeft een eigen wil, hij laat zich niet zomaar beteugelen. Om de kreeft, de kanker, eronder te krijgen wordt veel inzet gevraagd van artsen, verpleegkundigen, onderzoekers en nog veel meer betrokkenen.  Gelukkig lukt dit steeds beter.

In Nederland zijn er op dit moment zo’n 12.000 mensen die als kind kanker hebben gehad. In de medische literatuur worden zij omschreven als ‘childhood cancer survivors’.

Niet iedereen is even gecharmeerd van deze term. Voor veel mensen heeft deze de bijklank dat iemand die niet geneest niet hard genoeg gevochten zou hebben. Anderen dragen de term juist met trots. En dat mag  ook.

Met VOX kiezen we ervoor alle termen door elkaar te gebruiken: mensen die als kind kanker hebben gehad (een hele mond vol), overlevers, survivors…... We doen dit omdat één woord al gauw een stigma wordt, en dat is het laatste wat we willen.

Ik zou ervoor willen pleiten te stoppen met het gebruik van termen als (over)winnen en verliezen. Kanker is geen oorlog of wedstrijd. Het overkomt je. Met de inzet van velen wordt geprobeerd de kanker te genezen. Als dat lukt, kun je een survivor genoemd worden. Maar vergeet niet dat je gewoon eerst en vooral jezelf bent. Een mens met een verhaal.

Jaap den Hartogh

04 september 2018

Meer columns

NIEUWS

VRAGENLIJST KANKER & WERK

13 maart 2019 – Kanker op de kinderleeftijd kan soms invloed hebben op je latere werksituatie....

HEB JIJ NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL?

28 januari 2019 – Kom dan op zaterdag 16 februari naar de VOX & Brains dag in Dag in Driebergen!...

VOX BEAUTYDAG IN BERLICUM

09 januari 2019 – Het Vicki Brown Huis Den Bosch en Ilse's Hairstudio verzorgen op 25 februari exclusief voor VOX een Beauty dag in Berlicum!...

COLUMNS

VOX BIJ DE PANCARE MEETING IN PARIJS (3)

11 januari 2019 – Psychische klachten bij survivors Naast lichamelijke klachten, kampen survivors soms ook met psychische klachten. In de LATER-zorg is daar ook stee...

VOX BIJ DE PANCARE MEETING IN PARIJS (2)

06 december 2018 – De PanCare Meeting die eind oktober in Parijs werd georganiseerd, stond deels in het teken van PanCareLIFE. PanCareLIFE is een door Europa gesubsidiee...