VOX - leven na kinderkanker

groep
Laat je stem horen

MENSEN MET EEN VERHAAL

De strijd tegen kanker, vechten tegen kanker. Vaak worden er militaire metaforen gebruikt in verband met kanker. Wordt het niet eens tijd hiermee te stoppen?

Pas was ik in het Prinses Máxima Centrum. Bij de ingang van het researchgebouw staat een beeld van een kreeft, met daarop iemand die de teugels in handen heeft. De persoon heeft zichtbaar moeite om de kreeft te sturen. Een treffend beeld. De kreeft is sterk en heeft een eigen wil, hij laat zich niet zomaar beteugelen. Om de kreeft, de kanker, eronder te krijgen wordt veel inzet gevraagd van artsen, verpleegkundigen, onderzoekers en nog veel meer betrokkenen.  Gelukkig lukt dit steeds beter.

In Nederland zijn er op dit moment zo’n 12.000 mensen die als kind kanker hebben gehad. In de medische literatuur worden zij omschreven als ‘childhood cancer survivors’.

Niet iedereen is even gecharmeerd van deze term. Voor veel mensen heeft deze de bijklank dat iemand die niet geneest niet hard genoeg gevochten zou hebben. Anderen dragen de term juist met trots. En dat mag  ook.

Met VOX kiezen we ervoor alle termen door elkaar te gebruiken: mensen die als kind kanker hebben gehad (een hele mond vol), overlevers, survivors…... We doen dit omdat één woord al gauw een stigma wordt, en dat is het laatste wat we willen.

Ik zou ervoor willen pleiten te stoppen met het gebruik van termen als (over)winnen en verliezen. Kanker is geen oorlog of wedstrijd. Het overkomt je. Met de inzet van velen wordt geprobeerd de kanker te genezen. Als dat lukt, kun je een survivor genoemd worden. Maar vergeet niet dat je gewoon eerst en vooral jezelf bent. Een mens met een verhaal.

Jaap den Hartogh

04 september 2018

Meer columns

NIEUWS

ONZE NIEUWE ACTIE: KETTING VAN KANJERS

28 mei 2020 – Al de activiteiten van de Vereniging Ouders, Kinderen & Kanker, en daarmee ook van VOX, kunnen we nooit organiseren zonder voldoende fondsen. Maar...

VOX MEETS JITSE WEBINAR

20 mei 2020 – Jitse Bouma vertrok als survivor op de fiets naar India. Achttien maanden lang was hij bezig met zijn reis en leerde het leven op de fiets kennen....

VOX 25+ WEEKEND UITGESTELD

07 mei 2020 – Helaas hebben we moeten beslissen om het VOX 25+ Weekend uit te stellen....

COLUMNS

VAN KNUFFEL TOT PUPPY

03 september 2019 – Dan ben je 17 (bijna 18), zit je in je eindexamenjaar van havo 5 en krijg je te horen dat je lymfeklierkanker hebt....

MENTAAL VECHTEN TEGEN KANKER

10 april 2019 – Ik word verdrietig van de berichten die voorbij komen op social media zoals 'laten we stoppen kanker als gevecht te zien' en 'je kan niet ...