VOX - leven na kinderkanker

groep
Laat je stem horen

PAS JE OP?

Pas je op? Doe je rustig aan? Let goed op jezelf!! Zo klinken ze; de goedbedoelde adviezen van mensen om je heen. Soms hoor je ze niet eens meer, zijn ze onbewust deel uit gaan maken van je dagelijkse routine. Maar impact hebben ze wel.

Kun je het je herinneren? Op de fiets naar dans- of muziekles, handbal of voetbal, voordat je ziek werd. Je vader en moeder riepen altijd wel iets. Vergeet je licht niet, goed uitkijken bij het oversteken. Maar nu… Nu lijkt de hele wereld zich wel met je te willen bemoeien.

Bijna niemand weet waar je mee te maken hebt. Hoe jij je voelt. Hoe graag je gewoon normaal aangesproken wilt worden. Niet met extra, overdreven voorzichtigheid. Tegelijkertijd doet bijna iedereen alsof ze weten hoe jij je voelt. Waar jij op moet letten, zodat je niet ‘te gek’ doet, of teveel.

Ik vond dat altijd heel erg lastig. Ik wilde altijd supergraag van alles proberen, maar mensen om mij heen - en dan niet je papa en mama - pasten hun gedrag aan op dat van mij, of riepen zo vaak dat ik rustig aan moest doen, dat ik het onbewust ook ging doen.

Als ik dan ging voetballen, kreeg ik een schouderduw van mijn teamgenoten die minder hard was. En als ik een pass wilde geven, kreeg ik meer ruimte dan een ander. Niet altijd, maar vaak. Wat leverde dat uiteindelijk op? Dat ik minder sterk op mijn benen stond wanneer we tegen een team speelden, dat mij niet kende en geen rekening hield met mij. Dat mij behandelde als elke andere tegenstander. Ging ik natuurlijk gigantisch op mijn bek.

Eerlijk… Soms is het wel eens lekker als je net wat meer liefde en aandacht krijgt. En die verdien je ook! Maar op de lange termijn, moet je ervan uitgaan dat je gewoon weer gezond bent en je tegen een stootje kan. Want dat kun  je!

Anderen hoeven met jou niet driedubbel extra rekening te houden. Jij hebt of had kanker, jouw broertje of zusje heeft of had kanker en jullie hebben daarom al genoeg schouderduwen te verduren gekregen. Jij staat kneitersterk op je benen en de volgende keer dat iemand je vertelt alsjeblieft op te passen en goed op jezelf te letten, mag je gewoon zeggen dat jij als geen ander weet hoe dat moet!

Je bent zo sterk, als je zelf gelooft, als je zelf laat zien!

N.

 

18 augustus 2020

Meer columns 

NIEUWS

Jaap den Hartogh naar het Prinses Máxima Centrum

08 september 2022 – ...

VOX-BIJEENKOMST 'WERKGELUK'

18 mei 2022 – Tijdens het symposium van de Vereniging Kinderkanker Nederland op 11 juni organiseert VOX weer een parallelbijeenkomst in het Prinses Máxima Ce...

VOX-BIJEENKOMST 'LEREN LEVEN NA KINDEKANKER'

19 november 2021 – ...

COLUMNS

Lysette schrijft - Vrienden

12 april 2022 – “Ik denk dat we beter een punt achter onze vriendschap kunnen zetten, het gaat niet meer werken. Er is te veel negativiteit in jouw leven. Er is...

PAS JE OP?

18 augustus 2020 – Pas je op? Doe je rustig aan? Let goed op jezelf!! Zo klinken ze; de goedbedoelde adviezen van mensen om je heen. Soms hoor je ze niet eens meer, zijn...