VOX - leven na kinderkanker

donkere silhouet van drie mensen tegen blauwe lucht
Laat je stem horen

VOX BIJ DE PANCARE MEETING IN PARIJS (3)

Psychische klachten bij survivors

Naast lichamelijke klachten, kampen survivors soms ook met psychische klachten. In de LATER-zorg is daar ook steeds meer aandacht voor bleek op de PanCare Meeting in Parijs.

Survivors die als kind kanker hebben gehad, hebben relatief gezien vaker last van vermoeidheid. Vermoeidheid heeft niet alleen lichamelijk impact, maar ook psychosociaal. Er is bekend dat het soort kanker, het type behandeling en de duur een rol kunnen spelen in het ontwikkelen van  vermoeidheidsklachten. Vermoeidheid en psychosociale gevolgen kunnen zowel kort na de behandeling als jaren later ontstaan. Onderzoekers zien dat survivors die behandeld zijn voor een hersentumor hier het meest mee te maken hebben. Daarnaast zijn ook mensen die een beenmerg- of stamceltransplantatie hebben gehad in verband met leukemie, survivors met een tweede vorm van kanker en survivors die al één of meerdere late gevolgen ervaren ‘at risk’. Dat houdt in dat zij een grotere kans hebben vermoeidheidsklachten te krijgen.

Psychosociale screening en counseling draagt bij aan het voorkomen en verminderen van de mate waarin survivors psychische klachten ervaren.  Dit geldt ook voor vermoeidheid en verbetering van kwaliteit van leven. Allerlei E-health toepassingen, zoals E-consulten via webcams (wat al toegepast wordt op de LATER-poli in Nijmegen), online tools, cursussen en informatie, kunnen hier positief aan bij dragen.

Volwassen survivors hebben relatief vaak last van psychosociale gevolgen zoals depressie en vermoeidheid. Uit Nederlands onderzoek blijkt nu ook dat er meer behoefte is aan psychosociale zorg. Een eerste effectief bewezen methode hierin is de erkenning van psychosociale klachten in de LATER-poli’s, zodat er tijdig ingespeeld kan worden op de individuele behoefte van de survivor.

Op de LATER-poli’s van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht en het Radboudumc in Nijmegen is dit al goed geïntegreerd. Heb je vragen of behoefte aan hulp? Geef dit dan dus aan bij je LATER-arts of via de screenings vragenlijsten bij een bezoek aan de LATER-poli!

 

11 januari 2019

Meer columns

NIEUWS

VRAGENLIJST KANKER & WERK

13 maart 2019 – Kanker op de kinderleeftijd kan soms invloed hebben op je latere werksituatie....

HEB JIJ NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL?

28 januari 2019 – Kom dan op zaterdag 16 februari naar de VOX & Brains dag in Dag in Driebergen!...

VOX BEAUTYDAG IN BERLICUM

09 januari 2019 – Het Vicki Brown Huis Den Bosch en Ilse's Hairstudio verzorgen op 25 februari exclusief voor VOX een Beauty dag in Berlicum!...

COLUMNS

VOX BIJ DE PANCARE MEETING IN PARIJS (3)

11 januari 2019 – Psychische klachten bij survivors Naast lichamelijke klachten, kampen survivors soms ook met psychische klachten. In de LATER-zorg is daar ook stee...

VOX BIJ DE PANCARE MEETING IN PARIJS (2)

06 december 2018 – De PanCare Meeting die eind oktober in Parijs werd georganiseerd, stond deels in het teken van PanCareLIFE. PanCareLIFE is een door Europa gesubsidiee...